Обемни стикери vs. обикновени

Защо да използвам обемен стикер, след като един качествено отпечатан и с добра визия обикновен стикер ще върши същата работа, а ще струва по-малко?

    Това е първия въпрос, който би си задал всеки, на когото предстои да вземе решение при маркиране на каквото и да е изделие, артикул, апаратура. Логичен въпрос, отговорът на който като, че ли веднага е ясен. Особено през последните 6-7 години, когато разходно-оптимизационните програми на много фирми и организации се насочиха първо към намаляване средствата за реклама и свързаните с нея дейности. И все пак, дали на пръв поглед очевидното и логичното е най-вярното и правилно решение? Отговорът не е еднозначен – зависи от целите и приоритетите на даден етап от дейността. За да подпомогнем специалистите, които са отговорни за вземането на решение в тази област, ще направим следния анализ :

• Обемните стикери, както и да бъдат наречени – с чуждицата доминг стикери, с комбинацията лого-капки или лого-топи, с вида на използвания материал – епокси, силиконови или полиуретанови стикери, 3D или триизмерни – основната функция, която изпълняват е да придадат обем на един добре / или не дотам добре / отпечатан плосък стикер. И какво от това?

• Един обемен стикер ще бъде забелязан значително по-бързо от поставен на същото място обикновен, плосък стикер. Дали това ще бъде страница от меню, чаша с приятно питие или напитка, корпоративна папка или визитка, специализиран или ежедневно използван уред, офис или домашна мебел, обемният стикер просто изпъква и привлича окото със своята приятна заобленост. Дали това е достатъчно?

Освен, че е лесно забележим, обемният стикер е и приятен на допир. Помислете, дали сте искали да докоснете всеки етикет или стикер, който виждате? Докато желанието пръстите Ви да се плъзнат по обемен стикер, поставен върху изделие се поражда някак естествено, нали? Разбира се, не всички доминг стикери, които виждаме са на една ръка разстояние, но тези, които ни попаднат не подминаваме, а интуитивно докосваме. Дали това има някакво значение?

• Всеки обемен стикер, с който се акцентира върху някакво лого или бранд, прави изделието, върху което е поставен да изглежда по-значимо, по-луксозно. Като че ли, обемният стикер привнася стойност върху изделието. В много случаи, с обемни стикери се маркират по-скъпи изделия и при един анализ се оказва, че средствата похарчени за обемен стикер са много по-малки дори от 1% от цената на самото изделие. Всеки сам, в зависимост от настоящите приоритети, определя до какъв процент от цената на произвежданите уреди, апаратури и изделия може да даде за брандирането им с доминг стикери. А какъв е процентът на добавената стойност? Трудно е да се даде количествена оценка. Тогава бих могъл да мина и с плоски стикери, нали?

• Освен всичко изброено дотук, обемното покритие, когато е качествено, служи като защита на напечатаната върху обикновения стикер информация. Много важно условие е за обемните стикери да се използва качествен полиуретан, професионално разработен точно за тази цел. Когато материалът за покритието е такъв, един обемен стикер няма да се счупи, надраска или пожълтее години наред. При излагане на външни условия, е нормално доминг стикерите да бъдат замърсени. Многократното прилагане на обикновен почистващ препарат ще върне техния блясък, което не би се случило с един плосък, незащитен стикер.

Разликата в дълготрайността на използване на обемни и обикновени стикери е следващата точка от анализа, която е свързана с казаното в предходния абзац. Когато се съчетаят в едно качествени материали, професионално оборудване, компетентен в областта на доминга екип и отговорно изпълнение, няма как резултатът да не бъде качествен продукт, в случая –обемни стикери. С професионално задоволство забелязваме превозни средства, климатични и отоплителни системи на обществени места, офис мебели, тв приемници и други уреди, брандирани с обемни стикери, произведени от нашата фирма преди повече от 10 години, които изглеждат така, както когато са били експедирани от нас.

    След всичко споделено с Вас дотук, как мислите, струва ли си да предпочетете използването на обемни стикери пред обикновени? Какъвто и да е Вашият отговор, в сила си остават думите на Уорън Бъфет, че :  ” Цената е това, което плащаш, стойността е това,което получаваш.”